perjantai 28. helmikuuta 2014

Mansikka ja kiivi käynnistivät kylvökauden

Toissa päivänä laitoin multaan mansikan ja kiivin siemenet. Aloitin niistä, koska viime vuonna kiivin itäminen ja mansikan taimien kehittyminen oli hidasta.

Kiivin siemenet otin kaupan hedelmästä. Kylvin niitä tosi paljon, koska itäminen on epävarmaa (niin, niin!). Osan siemenistä otin talteen jo aiemmin ja kuivasin, osan laitoin multaan melkein suoraan hedelmästä. Juuri ennen kylvämistä liotin kaikkia siemeniä vedessä kaksi tuntia. En tehnyt siemenille erillistä kylmäkäsittelyä, paitsi sen verran kuin hedelmät olivat jääkaapissa ennen syömistä. Viime vuonnakaan en muistaakseni tehnyt kylmäkäsittelyä ja silti kuusi siementä iti. Netistä penkomieni tietojen perusteella on edelleen vähän epäselvää, tarvitseeko kylmäkäsittelyä vai ei. Nyt täytyy vain odottaa rauhassa kytätä kylvöastiaa vähintään kolme kertaa päivässä.

Tässä kuvassa on viime vuoden kiivit marraskuussa.


Kiivi on köynnöskasvi, mutta eivätpä nuo ole juuri korkeutta kasvaneet. Isoja lehtiä vain tulee lisää, mutta hyvä niinkin. Nykyään nämä yksilöt ovat vähän huonommassa kunnossa, koska kärsivät kuivuudesta joululoman aikana. Kylvin lisää kiivejä siksi, että näköjään kiivi voi selvitä talvesta mutta näiden nykyisten kohtalo on silti epäselvä kuivahtamisen takia.

Mansikan siemenet olen ostanut ihan vain puutarhaliikkeestä.


Pussissa olevan kuvauksen mukaan tämä lajike sopii todella hyvin amppeliin tai parvekelaatikkoon. Kylvin tästä pussista viime vuonnakin, mutta mansikat eivät oikein menestyneet, koska olivat ehkä liian pienessä ruukussa ja kärsivät vihannespunkkien hyökkäyksestä. Tänä vuonna osaan varmaan toimia fiksummin, joten saan ehkä jopa satoa, ainakin enemmän kuin se viime vuoden muutama marja. Tärkeintä olisi kuitenkin saada jonkinlainen mansikkapuska, sato on vain plussaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti